Hopp til hovedinnhold
DeathTrip

Live-pod om ruskjøring i Tromsø

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Simen Murud Gundersen

Kommunikasjonsrådgiver

Ada delte historien sin om ruskjøring på live-pod i regi av Ung i trafikken. Podcasten om ruskjøring ble ledet av NRK-kjendis Yousef Hadaoui på Aurora Kino Fokus 6. desember.

Bakgrunnen for podkasten er DeathTrip-bidraget «Full promille, null kontroll» laget av Adrian Johnsen, Idunn Pedersen Stokke, Sindre Hansen og Mihailo Videnovic på Breivang videregående skole.

- Kampanjen inneholdt flere gode elementer. Blant annet plakater, spill og en radiosending vi synes var veldig kul. Når vi lyttet til radiosendingen fikk vi ideen om en podcast. Så hvorfor ikke videreutvikle kampanjen med en live-pod i Tromsø? sier prosjektleder Lea C. Tvervåg.

Da Adrian fikk høre at det skulle lages podkast som en lokalkampanje basert på bidraget deres, spurte han samboeren sin Ada D. Slettvoll, om hun kunne dele sin opplevelse med ruskjøring.

- Jeg visste at hun hadde sittet på med en ruset sjåfør, sier Adrian.

Cider i midtkonsollen

Ungdommer under 24 år som kjører med en promille på over 0,5 øker sjansen for å bli drept i trafikken med 900 ganger. Heldigvis gikk det bra med Ada, da hun satt på med en fyllekjører.

Jeg var 16 år og hadde nettopp flyttet til Mo i Rana og skulle på fest. Jeg drakk ikke selv, og skulle egentlig sitte på med foreldrene til noen jeg kjente. Jeg hadde veldig hodepine og ville dra hjem før. Da var det noen som foreslo at jeg kunne sitte på med en ung sjåfør, som også hadde andre i bilen. Etter en stund sa han «Jeg kan ikke kjøre så langt, for jeg har drukket.» Da så jeg at han hadde en cider stående i midtkonsollen.

- Ada D. Slettvoll

Det kan være vanskelig å si ifra når man havner i en slik situasjon. Ada mener at man er redd for å bli sett på som ukul, eller at man blir en form for stemningsdreper dersom man gjør det, forteller hun i poden til Yousef.

Yousef, Ada og Adrian sitter sammen foran en sal med publikum.
Ada forteller sin erfaring med ruskjøring, med samboer Adrian ved sin side.

Som mange andre ungdommer som ender opp i en bil med ruset sjåfør, turte heller ikke Ada å si ifra.

- Jeg ble satt ut. Jeg var helt ny i Mo i Rana og de andre i bilen var flere år eldre enn meg. Jeg kjente ingen, så jeg turte ikke å si ifra.

Ada var langt fra byen og ville bare hjem. Det var ikke før etter kjøreturen hun innså hva som egentlig hadde skjedd.

- Jeg har hatt dårlig samvittighet for at jeg ikke sa stopp der og da. Hvis jeg hadde hatt mer informasjon og vært mer bevisst på forhånd, ville jeg nok vært mer i stand til det.

Programleder med erfaring selv

Gruppa bak Full promille, Null kontroll ønsket gjerne at Yousef Hadaoui skulle lede poden, og ble veldig glade for at han stilte opp. Hadaoui har egne historier om ruskjøring blant kompisene sine.

- Jeg kjenner flere som snakker om å kjøre etter å ha tatt to «kjørepils». Det er ikke bra og det er uforsvarlig. Jeg har en venn som ble lam fra livet og ned etter å ha sittet på med en fyllekjører som havnet i en ulykke. Han var fotballspiller og fikk livet ødelagt.

Yousef Hadaoui tar selfies med ungdommer i salen.
Hadaoui er godt kjent i målgruppen, blant annet fra NRK-serien "Svart humor".

Poden ble sendt live på TikTok

Poden var lagt opp med intervju av gruppen bak Full promille, Null kontroll, quiz med premier, intervju med Ada og spørsmål og svar fra publikum helt til slutt med Yousef og prosjektleder i Ung i trafikken.

På Aurora Kino Fokus møtte det opp ca. 30 mennesker for å høre og lære om ruskjøring. I tillegg ble hele seansen sendt direkte på TikToken vår @ungitrafikken, der nesten 1000 mennesker var innom sendingen i løpet av timen det varte.

Screenshot av livesentinden på TikTok.
Skjermbilde av live-sendingen på TikTok.

Full promille, Null kontroll-gjengen var veldig fornøyde med poden.

- Det er veldig stas at Ung i trafikken lager noe av kampanjen vår. Det er også gøy at det blir live-sending på TikTok ut av den.

Gruppa bak Full Promille Null kontroll-kampanjen, prosjektleder og programleder.
Fornøyd gjeng fra øverst til venstre: Mihailo, Sindre, prosjektleder Lea, Adrian og Idunn. Fra nederst til venstre programleder Hadaoui og Ada.

Prosjektleder for DeathTrip mener poden ble en suksess.

- Det er første gangen vi i Ung i trafikken arrangerer en form for podcast og det er klart at dette er en god og unik måte å å ut til målgruppa på lokalt. Vi har i tillegg hengt opp plakatene fra kampanjen rundt om i Tromsø, både på kino, inn i lokalene til ungdomsorganisasjoner og studentsamfunn, for å nå ut til de som ikke tok turen, avslutter Lea C. Tvervåg.

Plakat fra kampanjen hengt opp på ungdomsklubben Tvibit i Tromsø. Plakaten vier en gutt med en skjeletthnd på skulderen. Logoen Full promille null kontroll. Og teksten: For ungdommer mellom 18 og 24 år øker sjansen for å dø i trafikken med 900 ganger.
Plakat fra kampanjen hengt opp på ungdomsklubben Tvibit i Tromsø.