Ung i Trafikken forventer promillegrense på elsparkesykkel

I dag går høringsfristen ut for endringer som er foreslått i Vegtrafikkloven knyttet til elsparkesykkel.

Illustrasjon av elsparkesykkel

I dag går høringsfristen ut for endringer som er foreslått i Vegtrafikkloven knyttet til elsparkesykkel. Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, Ung i Trafikken forventer promillegrense på 0,2.

–Fritt vilt-tilstandene på elsparkesykkel er ikke Norge verdig. Godt berusa personer fosser gjennom gatene på elsparkesykkelen, og gjerne to på en. Sjansen for stygge skader er derfor stor, sier kommunikasjonsrådgiver i Ung i Trafikken Henrik Pettersen Sunde.

Skadetall

Ifølge Oslo skadelegevakt viser tall fra fjoråret at 45 prosent av skadde i april var påvirket av alkohol. I mai og juni var henholdsvis 48 og 50 prosent av skadene på elsparkesykkel knyttet til fyllekjøring.

Sunde mener tallene gir grunn til å rope varsko.

Promillegrense: Ung i Trafikken forventer nye regler.

–Skadetallene knyttet til rus er alarmerende. Hodeskader, knekte tenner og stygge beinbrudd, er dessverre en realitet. Dagens lovverk legitimerer i stor grad promillekjøring, noe som undergraver trafikksikkerheten, sier 25-åringen. 

Sunde understreker at Ung i Trafikken er for elsparkesyklene, og anser tohjulingene som et viktig tilskudd i kampen for bærekraft og økt mobilitet i bybildet, men at trafikksikkerheten må komme først.

Les om forebyggende elsparkesykkel-arrangement

–De stillegående syklene som kan kjøre i opptil 20 kilometer i timen kan komme svært overraskende på. Det betyr høy fart i områder med mye mennesker og liten plass. Med promille i blodet øker sjansen for at en opptrer uaktsomt i trafikken, og for mange er elsparkesykkelen et naturlig valg for hjemreisen etter en fuktig natt på byen. Det bekymrer meg. En endring må til, avslutter han.