Reisebrev Sommerturné

Når jeg skriver dette sitter jeg i Ålesund og ser utover havet, kjenner nordavind fra alle kanter og gleder meg til en ny dag. Vi skal videre reise til Florø, Tautra, Bergen og det store ukjente.

Wow, at det har gått to uker allerede er helt utrolig! De siste fjorten dagene har gått i ett og det føles ut som et er gått kun timer siden vi satt i Oslo og fikk vite reiseruten for sommerturneen til Deathtrip.

Før vi fortsetter om hvordan reisen har vært og hvordan den kommer til å bli, kan vi presentere oss selv kjapt. Jeg, Kristian, som skriver dette innlegget er 22 år gammel, kommer fra Trondheim og studerer økonomi i Bergen. Jeg søkte på denne jobben fordi jeg hadde lyst til å se Norge, spre gode holdninger og møte nye mennesker. Jeg reiser med Maren, hun er 20 år, fra Stavanger og studerer sosialantropologi i Oslo. Av samme grunn er hun med, og vi er begge svært takknemlig over at vi i sommerukene fremover får være med å spre gode holdninger, og få ta del i samtaler og høre hva unge og ellers folk i alle aldre har å si om temaet.

Deathtrip er en omreisende holdningskampanje mot rus i trafikken, laget av videregåendeskoleelever for MA-ungdom. Vi skal bruke sommeren vår til å reise over land og strand, på festivaler og torg, i byer og på landet og vise frem hva elevene har laget. Vi skal snakke med mennesker om deres holdninger og forhold til rus i trafikken, og vårt mål er at vi i løpet av sommeren skal ha reddet liv som ellers ville gått tapt i trafikken.

Reiseruten vår startet i Oslo, hvor vi sto på Youngstorget, klemt mellom foodtrucks. Her pratet vi med alt fra dresskledde forretningsfolk til barnefamilier med nesen full av is. Videre gikk turen til Kristiansand og Palmesusfestivalen, hvor feststemte ungdommer og barn i alle aldre fikk prøve seg med promillebriller. Her skinte solen og vi fikk utrolig mange positive tilbakemeldinger. Og er det en ting vi har forstått, så er det at folk stort sett er enige med oss: Kjøring i fylla er ikke kult!

Det positive med promillebrillene er at folk i morsomme, trygge opplevelser får prøve hvor dårlig koordinasjon de faktisk får når de har ulike promillenivåer, og tilbakemeldingene vi får er stort sett nesten alltid lik: ”WOW, nå fikk jeg meg en øyeåpner”. Og det er jo dette vi jobber for. Neste gang de setter seg bak rattet med promille husker de kanskje hvor ille det var, og velger bort risikoen det er å kjøre i en slik tilstand.

Etter Palmesus fikk vi et par dager fri, før turen gikk videre til Lillehammer og Norsk Vegmuseum. Vår utstilling gikk hånd i hånd med deres om trafikksikkerhet, og ble en slags forlengelse. Her sto vi i sola og lekte med baller, briller, voksne og barn. Jeg tror faktisk ikke jeg kommer til å bli lei av å se folk bomme på fotballen, eller sjangle seg langs en rett strek.

Deretter satte vi snuten for Tynset, Alvdal og Livestockfestivalen. Jeg visste ikke hva det betydde at det var mye mygg et sted, før jeg sto og pustet mygg i skogen utenfor Alvdal. Sjeldent hovne og kløende ankler satte derimot ikke en stopper for festivalstemningen, og det ble bra aktivitet på standen. På slutten av denne festivalen sto vi på parkeringsplassen hvor deltakerne skulle kjøre hjem fra, og testet promille. De aller fleste ville være på den sikre siden og sjekke seg. Rekorden ble satt klokka ett med 0,8 lysende på Dräger-apparatet, så han måtte belage seg på noen gode timer med søvn i teltet før han kunne kjøre hjem. Han sa seg helt enig og gikk inn for noen etterlengta timer på øyet.

Når jeg skriver dette sitter jeg i Ålesund og ser utover havet, kjenner nordavind fra alle kanter og gleder meg til en ny dag. Vi skal videre reise til Florø, Tautra, Bergen og det store ukjente.

Stay tuned, kjør forsiktig
– Kristian