Mener Frp-forslag kan føre til flere trafikkdrepte

Frp fremmer i dag et forslag i Stortinget om å fjerne prikkbelastningen på førerkortet. Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, Ung i Trafikken, mener det kan true Nullvisjonen.

Illustrasjon av trafikkulykke

Frp fremmer i dag et forslag i Stortinget om å fjerne prikkbelastningen på førerkortet. Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, Ung i Trafikken, mener det kan true Nullvisjonen.

Første nestleder i Transportkomiteen, Bård Hoksrud (Frp), meddelte i går til NRK at det heller må bygges nye veier og at det ikke er prikkbelastningen som gjør at Norge er best i verden på trafikksikkerhet.

–Det viktigste er å sørge for å bygge nye, moderne veier uten møteulykker, sa Hoksrud til Dagsnytt 18 i går.

Hoksrud mener at det også må fokuseres på bedre kjøreopplæring og skape en tryggere bilpark.

Se innslaget fra Dagsnytt 18 her.

Biografi: Hoksrud, Bård
Stortingsrepresentant i FRP, Bård Hoksrud.

80 prosent færre drepte

Om du i dag får åtte prikker på førerkortet i løpet av tre år, taper du retten til å føre motorvogn i seks måneder. Er du på prøvetid får du dobbel prikkbelastning.

–For Ung i Trafikken er det uforståelig at Frp vil fjerne et tiltak som beviselig reduserer dødsulykker i trafikken. Siden år 2000 har Norge redusert drepte ungdommer i trafikken med 80 prosent. Prikkbelastningen har vært en viktig bidragsyter til den positive utviklingen, sier Henrik Pettersen Sunde, kommunikasjonsrådgiver i Ung i Trafikken.

Han legger til:

–Vi skal også huske på at hele 90 prosent av ulykker i trafikken skyldes menneskelige feil. Det hjelper lite at bilene og veiene er hypermoderne, om ikke holdningene er det.  

–Distriktsfiendtlig forslag

De verste trafikkulykkene skjer i distriktene – Ung i Trafikken mener forslaget til FRP også er uheldig med tanke på distriktene.

–Vi mener også dette er distriktsfiendtlig. Den verste råkjøringen skjer i grisgrendte strøk. Vi frykter at forslaget vil forsterke ulykkesbildet i distrikts-Norge ytterligere – spesielt blant unge.  Får dette flertall, er visjonen om ingen drepte eller hardt skadde i trafikken, truet, kommenterer Sunde.

Les også: Trafikksikkerhet er en vinner i NTP.

Bilde av Henrik Sunde
Kommunikasjonsrådgiver Henrik Sunde

Ikke første gang

Det er heller ikke første gang Fremskrittspartiet sår tvil rundt trafikksikkerhetstiltak. Tidligere i år fikk de flertall sammen med SV for å fjerne den obligatoriske helseattesten som kreves av eldre sjåfører.

–I tillegg til å fjerne helseattesten, har Frp nedfelt i sitt forslag til partiprogram å legge ned Utrykningspolitiet. I sin tid var de også imot bilbeltepåbud. Trafikksikkerhet er tydeligvis ikke så nøye for Frp, avslutter Sunde.