Ikke la deg lure av feilinformasjon om rus og trafikk

Det er helt vanlig at mennesker tar valg som på en systematisk måte avviker fra det som faktisk er korrekt. Dette kan medføre at du blir lurt.

Hva kan du gjøre for å ikke bli lurt?

Dette er kanskje lettere sagt enn gjort, da det kreves anstrengelse å søke etter så objektiv fakta som mulig.

Det er helt vanlig at alle mennesker tar valg og vurderinger som på en systematisk måte avviker fra det som faktisk er korrekt. Vi bruker hjernekapasiteten på de aller viktigste tingene. Helt ubevisst, og helt uten at du legger merke til det, går 95 prosent av hjernen din på autopilot. Dette gjør den for å ikke bruke for mye kapasitet og tid på små oppgaver. Konsekvensen blir at hjernen ofte tar raskeste og enkleste vei. Hjernen vår forenkler, tar snarveier og sparer kapasitet (Kahneman, 2011).

Hvis du ønsker å bruke deler av de 5 prosentene av kapasiteten du har til rådighet, sette autopiloten litt på vent og konsentrere deg litt ekstra, så kan du teste ut noen av tipsene til Robert Pagliarini.

Les hvordan hjernen din lurer deg.

Fem raske tips

  • Vær feiltastisk: Søk sannheten over trangen til å ha rett. Tar du feil vil du uansett før eller siden møte deg selv i døra. Alle tar feil hele tiden. Det er greit. Faktisk lærer vi ingenting om vi ikke feiler på veien.
  • Søk uenighet: Skap et miljø rundt deg som oppfordrer til uenighet. Spør du: «Har jeg rett?», vil antakeligvis bare de som er enige med deg svare. Spør du heller: «Hvorfor tar jeg feil?», vil alle måtte ta på seg rollen som djevelens advokat.
  • Still gode spørsmål: Et håpløst spørsmål å stille til din kollega er: «Hvordan synes du jeg gjorde det?». Spørsmålet er håpløst fordi du ikke kommer til å få noen konstruktiv tilbakemelding. Bedre er det hvis du spør: «Hva kunne jeg gjort annerledes for at det skulle blitt bedre?». Hvis du endrer spørsmålet litt, vil du bli overrasket over de gode rådene du vil få.
  • Hold alle informasjonskanaler åpne: Søk sannheten og alternative meninger, ikke bare de som bekrefter det du allerede tror på.
  • Bli en bedre «Googler»: Det finnes over tre milliarder websider og du finner sikkert flere sider som er enige med det du står for. Bruk åpne spørsmål som ikke er vektet mot det du prøver å finne.
Kilder:

Kahneman, D. (2011). Thinking, fast and slow. New York: Farrar, Straus and Giroux.

Korteling, J. E., Brouwer, A. M., & Toet, A. (2018). A Neural Network Framework for Cognitive Bias. Frontiers in psychology9, 1561. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01561Oppdatert mars 2020