Fikk du med deg at Åsted Norge var på kontroll med politiet?

Åsted Norge var med politiet ut på kontroll en helt vanlig torsdag formiddag. Det tok ikke lang tid før første rusa fører ble avdekket. Tre rusa førere ble tatt på kort tid.

Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

 

Flere mistenkt for ruskjøring før lunsj en helt vanlig torsdag

 

I går handlet et av innslagene til Åsted Norge om ruskjøring, og dens risiko og konsekvenser.

Åsted Norge var med politiet ut på kontroll en helt vanlig torsdag formiddag. Det tok ikke lang tid før første rusa fører ble avdekket. Tre rusa førere ble tatt på kort tid. En av de påvirkede førerne hadde tidligere blitt fradømt førerkortet og retten til å kjøre bil. Denne gangen ble føreren mistenkt av politiet for å kjøre med blandingsrus og anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort.

Se episode 6 av Åsted Norge, sesong 8. Innslaget om ruskjøring starter 14 min og 15 sekunder ut i sendingen.

 

Konsekvenser for uskyldige mennesker i trafikken

Geir Waldeland blir intervjuet i episoden. Han var utsatt for en ulykke hvor en fyllekjører kjørte rett inn i siden på bilen hans i 105 kilometer i timen.

Fyllekjøreren som var nær ved å drepe den da 21 år gamle mannen, fikk 45 dager i fengsel. Geir på sin side var blant annet 6 måneder på rehabilitering, fikk hjerneskade, dårlig syn og kan aldri kjøre bil igjen. I tillegg skiftet han personlighet som følge av hodeskaden, noe som gjorde at forholdet med hans daværende forlovede endte rett før bryllupet, han måtte avslutte masterstudiet og fikk livet sitt snudd på hodet.

 

Ruskjøring skjer når som helst og hvor som helst

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen sier i Åsted Norge at ruskjøring skjer når som helst og hvor som helst. Videre forteller han at vi ofte glemmer at vi kan ha en dagen derpå promille. Nå som vi snart går inn i julebordsesongen, anbefaler han at vi alle har i bakhodet at det tar lang tid å forbrenne alkoholen som vi har konsumert.

 

– Det finnes tommelfingerregler for hvor lenge man bør vente etter å ha drukket. Disse er kun en pekepinn! Hvor mye promille hver enkelt av oss får i blodet av x antall alkoholenheter er avhengig av mange faktorer. Derfor kan det være vanskelig å beregne når man har ventet lenge nok, kan prosjekt- og kampanjeansvarlig Liv Marie Bendheim i Ung i trafikken fortelle.

 

Si ifra, og ikke nøl med å kontakte politiet

I fjor ble 40 personer drept på grunn av rus i trafikken. Asbjørn Hansen sier at det er viktig at vi griper inn hvis vi legger merke til at noen prøver å kjøre ruset, og at vi kontakter politiet umiddelbart hvis vi ser noen kjører vinglete på veiene. Tidligere politileder Hanne Kristin Rohde oppfordrer oss til å ha øyne og ører åpne og at vi tør å si ifra.

 

For ikke lenge siden la Dagbladet TV ut en video til skrekk og advarsel.

 

I en tidligere artikkel i magasinet Motorføreren driftet av MA-Rusfri trafikk, og gjengitt på TV2, kan du lese om konsekvensene av ulykken som Geir Waldeland var utsatt for.