2497 personer bøtelagt for mobilbruk i januar og februar

2497 personer ble i løpet av de to første månedene bøtelagt for mobilbruk i trafikken.

2497 personer ble i løpet av de to første månedene bøtelagt for mobilbruk i trafikken. Sammenlignet med samme tid i fjor, er det en reduksjon på 16 prosent.

Øst politidistrikt bøtela flest personer for mobilbruk.

Kommunikasjonsrådgiver Henrik Sunde

Selv om tallet er redusert med 16 prosent, er Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, Ung i Trafikken, ikke fornøyd.

– Det er gledelig at bilistene i større grad legger bort mobilen mens de kjører, likevel er nærmere 2500 personer bøtelagt for mobilbruk. Kjører du i 80 km/t og ser bort fra veien i fem sekunder, har du kjørt 110 meter. Det tilsvarer nesten lengden på en fotballbane, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Pettersen Sunde, og legger til:

– På de 110 meterne kan du i verste fall ha kjørt på en person eller bilen foran deg. Tenk på hvilke konsekvenser det kan få. Jeg forstår ikke at noen vil utsette andre eller seg selv for en slik fare. Uoppmerksomhet er en medvirkende faktor i omtrent hver tredje dødsulykke og mobilbruk er en del av problemstillingen.

Fra og med 2021 økte satsene for bruk av mobil i trafikken. Nå får du 5000 kroner i bot og hele tre prikker på førerkortet dersom du blir tatt på fersken. I fjor var boten på 1700 kroner og en prikk.

– Det kan jo virke som de nye reglene har hatt effekt. Vi krysser fingrene for at reduksjonen fortsetter i måneden fremover, kommenterer rådgiveren.

Les om hvordan hjernen din lurer deg.

De yngste er ikke verst

De ferskeste sjåførene får ofte kritikk for sin trafikale adferd. Men tallene viser at det er de litt mer drevne bilistene som er verst.  

Tallene viser at hele 843 personer i aldersgruppen 30 – 40 ble bøtelagt, mens 589 personer i aldersgruppen 18 – 29 måtte punge ut.

–Onde tunger mener de yngste er verst i trafikken. Legger vi disse tallene til grunn, er det jo de mer erfarne sjåførene som har en del å jobbe med. Uavhengig av hvem som er verst håper vi bilistene legger mobilen i lomma mens de er på veien. Vi har ingen å miste, avslutter Sunde.