127 russ testet promillen sin på Landstreffet i Lillehammer i helgen

For tredje år på rad har vi i Ung i trafikken hatt et ekstra stort fokus på russen. Et av arrangementene vi har vært på alle årene er Landstreffet i Lillehammer.

For tredje år på rad har vi i Ung i trafikken hatt et ekstra stort fokus på russen. Et av arrangementene vi har vært på alle årene er Landstreffet i Lillehammer.

Landstreff Lillehammer var et av de største landstreffene i Norge, og hit kom det mange russ kjørende i vans. Selv om russebusser er svært populære i enkelte områder i Norge, er det flere vans som ruller på Norske veier i russetiden enn russebusser. Russebussene har egne sjåfører, mens vanene som regel blir kjørt av russen selv. Da synes vi det er viktig å være tilstede på russearrangement og tilby promilletesting. De fleste av sjåførene på vans har drukket mer eller mindre i løpet av et russearrangement, og både tidlig og sent.

 

Promilletesting dagen derpå

Mange russ spør oss om de kan stole på promilletestingen vår. Vi er så heldig og ha en samarbeidspartner (KGK) som tilbyr et av landets beste alkometer fra Dräger, og samme instrument som politiet bruker i sine kontroller. Russen kan derfor være trygge på at vi har en promillemåler av god kvalitet, med svært lav feilmargin.

Dårlig vær førte til at mange russ måtte la russedressen tørke på hjemreisedagen. Men regnet stoppet ikke russen fra å feste til langt på natt. Da var det bra Ung i trafikken hadde alkotesting dagen derpå. 

Men de fleste russesjåfører tar ansvar, og de fleste av de som sjekket promillen sin hos oss sluttet å drikke tidlig kvelden i forveien. Det som kanskje ikke alle tenker på er at dersom man har sovet lite og er sliten kan det sammenlignes med å ha promille. Derfor oppfordrer vi flere russ på samme van å ta promilletest, slik at de som har 0 i promille, har lappen og føler seg pigg, kan bytte på å kjøre hjemover.

Mange sjåfører jublet når alkomåleren viste 0 i promille, og fikk kred av medpassasjerer.

 

Aktiviteter hele helgen

I tillegg til promilletesting, synes vi det var viktig å kunne tilby en stand hvor russen kunne komme og slå seg ned. Vi ønsket å spre kjærlighet og tilby rusfrie aktiviteter som for eksempel badmington og fotball. Når russen har det gøy med ulike aktiviteter så glemmer de ofte å drikke, og vi håper at vi med vår tilstedeværelse og kunnskapsformidling har bidratt til at russen drikker mer jevnt og ikke opplever de store svingningene i promillenivåer.

Samtidig så har noe så banalt som å teste promille- og cannabisbriller vist seg å skape diskusjoner mellom oss og russen, men også russ imellom. For det er et sjokk for mange den effekten rusmiddelet har på kroppen. For eksempel det å kjenne på hvordan det er å gå fra helt edru tilstand, ta på seg et par briller og få nesten 2 i promille, oppleves helt annerledes enn det å drikke seg opp til en promille på 2 over tid. Det de fleste av oss er klar over – men som vi ofte glemmer – er at vi mister dømmekraften når vi drikker. Derfor er det virkningsfullt å ta på seg et par briller mens dømmekraften er någenlunde i behold, for da har man en mer realistisk oppfatning av hvor dårlig kontroll man faktisk har med ulik grad av promille.

 

Vi satser videre på promilletesting ved andre store russearrangementer til neste år

Ung i trafikken har nå vært på Lillehammer Landstreff de siste 3 årene. Vi synes at arrangørene har tatt sikkerheten til russen på alvor. Det er trist at et så trygt og artig arrangement med profilerte artister og med Norges største russetreffområde dessverre stenger sine porter etter 22 år.

Gudbrandsdølen Tidende meldte på sine nettsider at russearrangementet på Lillehammer var det første treffet av sitt slag i 1997. Hvis ingen andre arrangører tar over stafettpinnen, er det kroken på døra. Det er mange andre store russearrangement i Norge, som for eksempel Landstreff Fredriksten hvor vi også har vært i år. Les mer om hva vi gjorde på Fredriksten her.

Vi håper også at andre arrangører gir oss mulighet til å vise at vi bryr oss om russen, og tar oss i mot med åpne armen slik arrangøren av Landstreff Lillehammer har gjort. Tusen takk for oss Lillehammer! Vi har ingen russ å miste <3

En av årets russ som bestilte #edrusjåfør strykemerke i posten før russetiden begynte. Tusen takk for at du deler en så viktig oppfordring til dine medruss.

 

Klistremerker til buss og vans

Vi har sendt ut over 3000 #edrusjåfør strykemerker til russebuksa og 400 klistremerker til busser og vans før russetiden startet. Vi tok med oss de få klistremerkene vi hadde igjen og mange russ ville mer enn gjerne klistre det på kjøretøyet sitt, støtte en god sak, og vise at de bryr seg om sine medruss.

 

Gudbrandsdølen Tidende intervjuet oss

Sjekk hva Gudbrandsdølen Tidende har skrevet om oss her.

 

Hvor bør vi ta promilletesting i 2020?

Tips oss gjerne om russearrangement, sikkerhetsdager for russen, russestyreseminarer o.l. vi bør være på i 2020. Vi kan ta promilletesting, men også holde foredrag/snakke om ungdom, rus og trafikk. Send e-post til post@ungitrafikken.no