Vi møtte mange ungdommer på Arendalsuka

Ung i trafikken – ingen venner å miste har vært på Arendalsuka med vandreutstillingen DeathTrip – On the road. Vi hadde en innholdsrik stand med blant annet quiz, film, promille- og cannabisbriller og demonstrasjon av alkolås.

En populær aktivitet var testing av promille- og cannabisbriller. Vi hadde satt opp en løype med kjegler hvor besøkende skulle prøve å gå slalåm mellom kjeglene med promille- og cannabisbrillene på – uten å velte noen av kjeglene. Tror du mange kjegler fikk stå i fred?

 

 

En av konsekvensene av å drikke alkohol er at vi får dårligere koordinasjonsevne. Og det var tydelig å se blant de som prøvde promillebrillene. Kjegle etter kjegle veltet… om og om igjen… Dette medførte mye latter blant våre besøkende, men det var også en oppvåkning blant mange. For mange synes det faktisk er helt sykt, og absurd, at så mye som 14 000 kjøreturer foretas med promille hver eneste dag på norske veier.

 

 

Promille på sjøen
«Er det virkelig lov til å kjøre båt med denne promillen på sjøen?» – var det mange som lurte på etter å ha testet promillebrillene med tilsvarende 0,6 i promille.

Norge er en av de landende i Europa som har høyest promillegrense til sjøs for fritidsbåter, som er 0,8. En undersøkelse gjennomført av Kantar TNS i 2017 viser ifølge MA – Rusfri trafikk at 7 av 10 nordmenn vil ha lavere promillegrense til sjøs. MA-Rusfri trafikk og Ung i trafikken – ingen venner å miste er enig med størsteparten av nordmennene, og mener at promillegrensen til sjøs bør være den samme som på vei. Blant annet vet vi at det er 5 ganger så stor risiko for personskade i båt enn i bil. Les mer om båtpromille her.

Mange ungdom innom
På fredag var Arendalsuka stappfullt med ungdommer under Arendalsuka Ung! Til tider var det lang kø, og mange ungdommer kom igjen og igjen med nye venner de ville vise standen vår til. Med et viktig budskap å formidle – som kan redde mange liv – synes vi det var innmari hyggelig at vi hadde svært travle dager med mange besøkende.

Demonstrerte alkolås
Hele uken fikk besøkende prøve en alkolås fra Dräger som vi var så heldig å få låne av KGK. Alle som testet alkolåsen fikk lære hvor enkelt dette apparatet kan redde liv. Du blåser i 3-4 sekunder, og har du ikke promille kan du starte kjøretøyet. Og har du promille over 0,2 vil ikke kjøretøyet starte. Tenk at et slikt apparat kunne ha forhindret alle de 14 000 kjøreturene som foretas med promille på norske veier hver eneste dag, dersom det var et krav om at disse var installert i alle biler.

 

 

Arendalsukas quiz om rus og trafikk
Gjennom hele Arendalsuka kjørte vi en quiz for de som kom innom standen vår, og som besøkte vår Facebook side. Hittil har nesten 500 person testet kunnskapsnivået sitt.

Dessverre viser resultatene at folk har lite kunnskap om rus og trafikk. 40 % som tok testen klarte å svare riktig på alle spørsmålene. Ta quizen her dersom du vil sjekke hvor mye du kan, og fortsatt være med i trekningen av en promillemåler. Trekningen vil skje onsdag 21. august. Vinneren får tilsendt en promillemåler fra Dräger i posten.

 

Vi ønsker å rette en spesiell takk til KGK som leverte alkolåsen som vi demonstrerte hele uken, og som sponset oss med alkomåler-premien til quizen.

Takk til dere som stakk innom oss, og sees forhåpentligvis i Arendal neste år!