– Kanskje det mest betydningsfulle jeg har i hus

På selveste julaften i 2013 begikk Annie Højvang Nielsen sitt livs første lovbrudd; hun stjal to DeathTrip-plakater fra trikken. Men én plakat manglet, og fem år etter er endelig plakatsamlingen komplett.

På selveste julaften i 2013 begikk Annie Højvang Nielsen sitt livs første lovbrudd; hun stjal to DeathTrip-plakater fra trikken. Men én plakat manglet, og fem år etter er endelig plakatsamlingen komplett.

– 2013 var året jeg begynte å bruke offentlig transport til jobb, og heldigvis viste det seg at dette var samtidig som Ung i trafikken kjørte en plakatkampanje på busser og trikker i Oslo. Hver eneste dag fulgte disse plakatene meg, og det var noe med dem som grep meg med én gang, forteller Højvang Nielsen.

DeathTrip-vinner i 2013
Plakatene hun snakker om ble laget av Marianne Kotte Eriksen, som deltok i DeathTrip-finalen for Nesbru videregående skole i 2013. Kampanjen hennes «Dødsfull» stakk av med seieren, og samme høst ble det bestemt at den skulle trykkes opp og brukes på offentlig transport hele desember måned.

– Det stod «dødskult» og «dødsgøy» på plakatene, og begge hadde hver sin hodeskalle i sterke farger. Da jeg satt meg nærmere så jeg at det handlet om fyllekjøring. Kunsten vokste sammen med budskapet, sier hun.

Dagene og ukene gikk, og Annie så fremdeles plakatene på trikken hver eneste dag. Hun snakket med barna sine om dem flere ganger, og fortalte at hun måtte få tak i plakatene på en eller annen måte.

Tok dem fra trikken
– Så kom julaften 2013, og familien tok trikken sammen til Kjelsås der vi skulle feire jul. Plakatene hang på trikken fremdeles. Igjen snakket jeg med ungene om hvor lyst jeg hadde på dem, og da reiste de seg opp, tok ned plakatene og sa «vær så god mamma».

Annie klarte nesten ikke vente til butikkene åpnet igjen i romjula, før hun kjøpte rammer til plakatene.

– Siden har plakatene fulgt med meg. De henger i stuen min som en konstant påminnelse om kreativ ungdom og et viktig budskap. Jeg føler denne bildeserien handler om tap, på en fin og samtidig brutal måte. I mine øyne er det veldig godt kommunisert, forteller hun.

PÅ PLASS: Annie Højvang Nielsen har alledere fått på plass den siste plakaten i stuen sin.

Den siste plakaten
I høst hadde Ung i trafikken jubileumsutstilling på Vulkan i Oslo, og det var i forbindelse med markedsføringen av denne utstillingen Annie skjønte at hun manglet en plakat i samlingen sin.

– Datteren min sendte meg en link om utstillingen, og der var den siste plakaten brukt som illustrasjon. Vi bestemte oss for å dra, men rakk ikke innom utstillingen før den var over. Derfor tok jeg sjansen, sendte en e-post til Ung i trafikken og spurte om det var mulig å få tak i den plakaten jeg ikke hadde, forteller hun.

Annie sier at hun var forberedt på å gjøre ganske mye for å få tak i den siste plakaten.

– Hadde dere bedt meg komme til Trondheim for å hente den, så hadde jeg sikkert bestilt meg flybilletter med én gang, ler hun.

Ung i trafikken hadde selvfølgelig lyst til å hjelpe Annie med plakaten hun manglet, og den siste uken før jul i 2018 kunne vi bidra til at samlingen i stuen hennes endelig ble komplett.

– Gir meg noe hver dag
– Jeg har plakatene i stuen min fordi de gir meg noe hver eneste dag. Ting jeg omgir meg med har gjerne en historie, og DeathTrip-plakatene er kanskje det mest betydningsfulle jeg har i leiligheten min, smiler hun.

At plakatene kom inn i livet hennes rundt juletider, er også en del av det hun ser på som ett av de mange lagene til kunsten.

– Jul er familietid for mange, og da er det veldig trist at noen sitter og savner noen som ikke er her lenger fordi noen tok et dårlig valg. Rus og det å bevege seg i trafikken er et kjempeviktig tema, og plakatene formidler det på en perfekt måte, avslutter hun.